De gevolgen van afbouw van de salderingsregel

Vanaf 2023 zal de salderingsregel worden afgebouwd. Dit betekent dat er ieder jaar 9% van de opbrengst minder mag worden gesaldeerd tot de regeling in 2031 geheel ten einde komt. Als installateur kun je vragen verwachten over de gevolgen van het verdwijnen van de regeling. In dit artikel lees je waarom de regeling wordt afgebouwd en wat de bijkomende gevolgen zijn.

Gevolgen van het afbouwen

Salderen houdt in dat je de totale opgewekte stroom per jaar van je energierekening af mag trekken. Als je dus in een jaar minder opwekt dan je verbruikt, krijg je de volle elektriciteitsprijs voor je opgewekte stroom inclusief belastingen. Voor alle stroom die je extra opwekt, ontvang je een teruglevertarief. Dit tarief verschilt per leverancier en varieert tussen de €0.05 en €0.12 per kWh.

Vanaf 2023 mag je ieder jaar 9% minder salderen, maar wat betekent dat precies? Stel jouw zonnepanelen wekken 5000 kWh per jaar op. In 2023 kun je daar nog 91% van salderen, dit is gelijk aan 4,550 kWh die je linea recta van je jaarlijkse energierekening af mag trekken. De overige 450 kWh mag niet worden gesaldeerd. Van de opgewekte stroom zal een deel zelf worden verbruikt en een deel wordt terug geleverd aan het net. Voor de stroom die wordt terug geleverd krijgt de klant een lagere terugleververgoeding.

Impact op de terugverdientijd

Het afbouwen van de regeling heeft gevolgen voor de financiële opbrengsten van zonnesystemen. De terugverdientijd wordt hierdoor wat langer, omdat consumenten de overgeproduceerde stroom die ze overdag opwekken niet meer kunnen terugleveren voor hetzelfde oude tarief.

Tot nu toe namen installateurs de afbouw van de salderingsregeling nog niet mee in de opbrengstberekening. Niet gek, want dit maakt de berekeningen extra complex! Solar Monkey heeft daarom een financiële module gebouwd die de financiële opbrengsten berekent, inclusief de afbouw van de saldering. Zo kunnen installateurs een eerlijk verhaal geven aan hun consumenten.

De financiële module

Om alles goed te kunnen berekenen moet eerst het percentage ‘zelfconsumptie’ worden bepaald. Dit is het deel van de stroom dat door de consument zelf wordt verbruikt. Een verbruiksprofiel kan verschillen per klant. In Solar Monkey zijn verschillende verbruiksprofielen beschikbaar. Is iemand overdag thuis? Of vooral ‘s ochtends en ‘s avonds? Of hebben we te maken met een nachtbraker die vooral ‘s nachts veel elektriciteit verbruikt? Er kan uit vijf profielen worden gekozen, waarvan de ‘dubbele piek’ het meest gangbaar is.

Vervolgens wordt het gekozen verbruiksprofiel gecombineerd met het totale jaarlijkse stroomverbruik en vergeleken met de opbrengst van de zonnepanelen. In Solar Monkey zie je nu welk deel gedurende de dag zelf wordt verbruikt en welk deel wordt teruggeleverd aan het net. Je kunt dit zowel voor zomermaanden als wintermaanden bekijken. Als laatst berekent Solar Monkey het jaargemiddelde van de zelfconsumptie en op basis daarvan ook de financiële opbrengsten. Daarbij wordt automatisch rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregel!

”The use of no cancellation period keeps us on our toes and ensures that we always go the extra mile to deliver the best quality.”

Optimaliseren van zelfconsumptie

Geen salderen maakt een juist advies een stukje complexer. Met afbouw van de salderingsregel is het namelijk belangrijk om het percentage zelfconsumptie zo hoog mogelijk te krijgen. Voor iemand die ‘s avonds en ‘s ochtends veel verbruikt kan het voordeliger zijn om voor een oost-west opstelling te kiezen, ook al leveren panelen op het zuiden iets meer op. Met Solar Monkey kun je beide opties doorrekenen en een vakkundig advies leveren.

Hieronder zie je een mooi voorbeeld. Het betreft een klant die ‘s avonds de meeste stroom gebruikt. Het systeem met panelen op het westen bereikt duidelijk een hogere  zelfconsumptie, omdat die ‘s avonds meer stroom opwekken.

Het energienet in balans

De salderingsregeling was misschien wel het meest besproken item van de afgelopen jaren. Het is een goede stimulering voor het leggen van meer zonnepanelen, met als resultaat veel groei in de markt. Waarom heeft de overheid dan toch besloten om de regeling af te schaffen? Enerzijds is het natuurlijk een kwestie van geld, maar er zit een diepere gedachte achter.

Met de komst van zonnepanelen wordt er veel onbalans op het net gecreëerd. Overdag is er een surplus aan stroom terwijl er ‘s nachts een tekort is. Dat legt veel druk op het elektriciteitsnet. Door de afschaffing van de salderingsregeling komt er een financiële  beweegreden om dit meer te balanceren. Zo wordt het bijvoorbeeld veel voordeliger om overdag je elektrische auto op te laden of om een thuisaccu aan te schaffen. Ter vergelijking: in Duitsland worden 50% van de zonnesystemen al inclusief accu verkocht!

Dit sluit helemaal aan bij een meer dynamische en duurzame energievoorziening. Bij Solar Monkey vinden we de afschaffing daarom geen gekke maatregel. In de toekomst helpt ons helpen aan een duurzame energievoorziening, met een gebalanceerd net!

Bronnen

Onderwerpen:

2021-04-27T08:01:52+01:00