Zonnenieuws januari 2016

Zonne-energie is hot!

In dit artikel zetten we weer een aantal leuke initiatieven en innovaties op een rijtje! Zonne-energie in chemisch materiaal, zonnedakpannen en Herman de Zonnestroom-verdeler voor gestapelde bouw.

Zonne-energie opslaan in chemisch materiaal

Hoe zou het zijn als energie van zonlicht overdag in je kleding wordt opgeslagen, om je vervolgens ’s nachts lekker warm te houden? Sciencefiction? Misschien niet meer voor lang! Vandaag de dag kennen we zonne-energie vooral als het omzetten van zonlicht in elektriciteit, om die vervolgens te gebruiken of tijdelijk op te slaan. Maar wat nou als we dat zonlicht op kunnen slaan in een materiaal? Onderzoekers van het MIT hebben een materiaal ontwikkeld dat zonlicht via een chemische reactie op kan slaan. Warmte kan dan weer op commando worden vrijgegeven door een impuls van elektriciteit of warmte. Deze zogenaamde Solar Thermal Fuels (STF’s) bieden veel mogelijkheden!

Lees hier het volledige artikel.

Gezamenlijk systeem

Wil je gezamenlijk een zonnepanelensysteem aanschaffen? Dan ligt het voor de hand om een collectief dak te gebruiken voor het collectief opwekken van energie voor collectieve voorzieningen. Helaas is de stroom voor collectieve voorzieningen heel goedkoop waardoor de besparingen met de zonnepanelen laag zijn. Woningen betalen echter altijd het allerhoogste tarief en dus is het veel zinvoller om Herman toe te passen. Herman? Ja! Dit is een systeem dat de zonnestroom van één installatie verdeelt naar de woningen. Je maakt dus een energetische verbetering van de woning.

De postcoderoosregeling doet iets soortgelijks, maar dan administratief. Dat heeft als nadeel die administratie: Je gaat namelijk als persoon een juridische overeenkomst met een energieleverancier aan waar je dan 15 jaar aan vast zit. Iedereen moet naar hetzelfde contract en dat is verre van ideaal. Bovendien is er nergens geregeld wat er gebeurt als iemand verhuist, wat grote risico’s voor de overige leden geeft.

Herman verdeelt opgewekte zonne-energie voor gestapelde bouw

Herman de Zonnestroomverdeler is een hardware oplossing die de opgewekte stroom van de gezamenlijke installatie verdeelt over verschillende huishoudens. Zo kun je de stroom net als bij je eigen installatie gewoon salderen, met alle bijkomende voordelen! We zijn in overleg met de enige aanbieder van deze zonnesystemen met Herman. LENS-energie is geïnteresseerd in de opbrengstgaranties via Zonnegarant want dat geeft dan natuurlijk helemaal veel zekerheid.

Meer over Herman op: www.lens-energie.nl

Zonnedakpannen

Als fan van zonnepanelen vinden wij het natuurlijk schitterend om alle huizen in Nederland te beleggen met panelen. Toch horen we van sommige mensen dat ze het niet mooi vinden en daarom geen panelen op hun huis willen. Voor die mensen zijn er nu ook zonnedakpannen! Esthetisch erg mooi en perfect verwerkt in het dak. Het eerste huis met deze pannen staat in Yerseke. De exacte opbrengst van deze dakpannen durven we nog niet te garanderen en ze zijn nog erg duur, maar het is een mooie ontwikkeling!

Zonnepanelen.net heeft het op rijtje gezet, bekijk het hier.

Onderwerpen:

2021-05-11T09:15:59+01:00