Verbeterde berekeningen met schaduw calculatie op uurbasis

Bij Solar Monkey zijn we trots op de unieke manier waarmee onze opbrengstberekening in Nederland tot stand komt. Dankzij het gebruik van hoogtemodellen kan voor elk specifiek paneel in een legplan berekend worden wat het schaduweffect is van omliggende obstakels op de opbrengst van het paneel. Deze schaduwfactor wordt iedere dag automatisch berekend. Zo kun jij een betrouwbare schatting van de opbrengst presenteren aan je klant of een advies uitbrengen over welk type omvormer het beste bij het systeem past.

Dankzij een nieuwe upgrade van het rekenmodel kunnen we nu ieder uur van de dag, elke dag van het jaar een nauwkeurige schaduwfactor bepalen! 

Hoe werkt dit in de praktijk?

Stel, je hebt een legplan gemaakt achter een enorm gebouw waardoor het systeem een groot deel van de dag schaduw vangt. Dit wordt bevestigd als we in de app het instralingsprofiel bekijken door te klikken op performance. Ten zuidoosten van het systeem is inderdaad een enorm obstakel te zien dat de directe zoninstraling grotendeels blokkeert!

Nu we de gemiddelde schaduwfactor per uur berekenen, gaat de dagelijkse productie en verbruik grafiek er een stuk realistischer uit zien. Hieronder zie je een productie en verbruik grafiek op basis van het oude rekenmodel en eentje gebaseerd op het nieuwe model.

Het oude rekenmodel

Het nieuwe rekenmodel

Wat meteen opvalt is dat er midden op de dag een gat valt in de opbrengst. De zon staat dan in het zuiden, waardoor er schaduwval is van het grote gebouw op ons systeem!

Effect op opbrengstberekeningen

Samengevat zorgt de berekening op uurbasis ervoor dat:

  • Je een accurater beeld kunt presenteren van de opbrengsten van je systeem en het effect van schaduw;
  • het aandeel zelfconsumptie een stuk realistischer wordt;
  • de terugverdientijden nóg een stukje betrouwbaarder zijn!

Uit een doorberekening van 2500 systemen blijkt dat het verschil in opbrengst gemiddeld genomen minder dan 1% is. Kijken we naar systemen met veel schaduwverliezen, dan was dit verschil echter aanzienlijk! Laten dit nou net die speciale ontwerpen zijn waar je je met een extra beetje aantoonbare nauwkeurigheid kan onderscheiden van de concurrent, dankzij Solar Monkey!

2021-06-22T09:34:57+01:00