Tim de Vries is voor zijn afstudeerproject bij Solar Monkey cum laude geslaagd! Afgelopen maanden heeft hij gewerkt aan de quick-scan. De quick-scan (in samenwerking met PVISION) is een algoritme dat snel en op precieze manier voor hele grote groepen daken zonnepanelen kan inpassen en de opbrengst voorspellen. Omdat de quick-scan wordt ingezet voor opdrachten van meer dan tienduizenden daken, moet hij snel zijn. Tim: “Het is een afweging tussen enerzijds de snelheid van de berekening en anderzijds de accuratie. We vonden het belangrijk om de schaduw door het jaar heen in acht te nemen. Denk hierbij aan schaduwval van bomen, hoge daken en andere obstakels. Ik geloof dat dat behoorlijk goed is gelukt!”

Er zijn veel partijen die de zoninstraling kunnen berekenen, maar wat dit onderzoek uniek en veelbelovend maakt, is dat het ook automatisch een maximaal aantal zonnepanelen op een dak in kan passen. Tim heeft vervolgens aan de hand van alle data die Solar Monkey heeft verzameld kunnen controleren of de quick-scan doet wat hij moet doen. Hiervoor heeft Tim samen met zijn collega’s een pilot laten lopen van driehonderd daken en het resultaat was veelbelovend: de voorspelde opbrengst zat maar weinig naast de werkelijke opbrengst. Komende tijd blijft Tim gelukkig nog bij Solar Monkey om verder te werken aan een pilot met zeker tienduizend daken. Daarnaast gaat Solar Monkey, met Tims hulp, voor een grote energiemaatschappij pro-actieve rapporten uitsturen voor 11.000 daken. Dit wordt volgens hem vooral een uitdaging voor de rekensnelheid. Daarnaast is het de vraag hoe de uitkomsten moeten worden geïmplementeerd in de software. Tot slot moet er niet alleen een berekening komen, maar moet het ook mooi gevisualiseerd worden. Voor tienduizend daken is dat zeker nog een uitdaging.

Op de lange termijn gaan we een tool proberen te ontwikkelen waarbij installateurs kunnen checken of het dak van hun klant geschikt is. Solar Monkey hoopt dit in 2019 te kunnen lanceren en zodat klanten van installateurs met een druk op de knop kunnen zien of zonnepanelen wat voor hen is. Dit zou een gigantische boost kunnen geven aan de projecten van de installateurs die dit aanbieden.

Tim heeft zijn afstudeerproject gedaan voor de master Sustainable Energy Technology aan de TU Delft. “Ik vond het erg leuk om dit onderzoek te kunnen doen bij een start-up. Bij Solar Monkey krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid, zodat je echt iets bij kan dragen. Hierdoor heb je niet het idee dat je alleen onderzoek aan het doen bent.” Hierna gaat Tim nog een wetenschappelijke paper schrijven over zijn onderzoek.
Gefeliciteerd Tim. Enorm bedankt voor je werk bij Solar Monkey!
Wil je ook stage lopen of afstuderen bij Solar Monkey? Mail ons dan op info@solarmonkey.nl!

Heb jij ook de ambitie om groter te worden? Wij helpen je vooruit! Probeer eens een gratis webinar.

Jan Pieter, Chief Monkey

Loop voorop met onze nieuwsbrief

Waar wacht je nog op?

Sluit je aan bij de honderden installateurs
die al zorgeloos de zon verkopen.

Gratis proberen