Nederland verduurzaamt. In de afgelopen jaren is de aandacht verlegd van waterbesparing naar recycling en hernieuwbare energie. Je kunt geen stap buiten de deur zetten of er springen zonnepanelen in je vizier. Particulieren schaffen massaal zonnepanelen aan. En het kabinet wil de aanschaf en installatie van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken door de zogeheten btw-nultarief in te voeren. Wat betekent dat voor jou?

 

Run op zonnepanelen

Zelf je energie opwekken en niet meer afhankelijk zijn van de fluctuerende energieprijzen, dat zijn voor veel mensen redenen om zonnepanelen aan te schaffen. Zeker nu de energieprijzen voor fossiele brandstoffen de pan uit rijzen, werken installateurs dag en nacht om aan de vraag te voldoen en met het nieuwe kabinetsvoorstel zijn ze straks helemaal niet meer aan te slepen.

Btw-teruggave in 2022

Het huidige btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen is 21%. Lever je als particulier je energie-overschot tegen een vergoeding terug aan het energienet, dan kun je btw terugvragen bij je belastingaangifte. In de praktijk maakt slechts 5% gebruik van deze regeling omdat ze niet weten dat het kan of hoe ze hier gebruik van kunnen maken. Naast de administratieve rompslomp voor particulieren heeft ook de Belastingdienst ook zonder deze regeling al genoeg te doen.

Btw-nultarief in 2023?

Het nieuwe kabinetsvoorstel biedt hoop voor beiden. Een nieuwe EU-regeling maakt het lidstaten mogelijk een btw-nultarief in te voeren voor levering en installatie van zonnepanelen. Met dit voorstel hoeft je dus geen btw te betalen en verdwijnt ook de ingewikkelde procedure voor btw-teruggave. Nul btw, nul op de meter en nul onderaan de streep op je energierekening, hier wordt iedereen blij van: burgers én de Belastingdienst.

Kies voor nul op de meter 

Maar laten we niet te vroeg juichen. Het plan kan nog stranden als het financieel niet haalbaar blijkt te zijn of niet uitvoerbaar wordt gevonden. Momenteel kan iedereen zijn mening geven over het plan via een internetconsultatie, deze argumenten worden meegenomen in de besluitvorming. Het btw-nultarief is prachtig nieuws voor de consument én de wereld, maar ondernemers op de zonnepanelenmarkt lopen hierdoor keihard tegen grenzen aan. De vraag naar zonnepanelen neemt gigantisch toe en die is nu al amper bij te benen.

Waar maakt Solar Monkey het verschil?

Gelukkig biedt de software van Solar Monkey hier uitkomst. Door gebruik te maken van een accurate schaduwcalculator en een betrouwbaar legplan voor de zonnepanelen, kun je realistisch begroten. Binnen één minuut een ontwerp en offerte maken, zorgt ervoor dat je heel wat meer klanten kunt helpen. 

#SolarMonkey #Zonneenergie #zonnepanelen #btw #hernieuwbareenergie #dataanalytics #monitoring #app