Hoe 4G adapters onnodige problematiek verhelpen

Bij Solar Monkey monitoren we dagelijks duizenden systemen. Doordat de omvormer verbonden is met het wifi netwerk, kunnen we uitlezen wat het systeem doet. Wat verwachten we, wat gebeurt er werkelijk en waar gaat eventueel iets mis? Het gebruiken van wifi kan helaas zorgen voor onvolledige data of afwijkingen in de data. Meestal is dit geen groot probleem, maar het brengt wel velen ongemakken met zich mee.

Wat gaat er mis?

Een van de meest voorkomende problemen is een slechte verbinding van de omvormer met de router. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de omvormer zich op zolder bevindt en de router op de begane grond. Op het moment dat de verbinding weg valt, komt er bij ons geen data meer binnen en weten wij dat er iets aan de hand is. We ondernemen actie en mailen direct de klant. Zij hebben vaak veel vragen. Hoe kan het dat ik wel wifi heb op mijn telefoon, maar de omvormer niet? En hoe los ik dit op?

Onnodig werk

Voor jou als installateur zorgt dit voor onnodig werk. Soms komt de klant er echt niet uit en moet je langs om te kijken wat er aan de hand is. Het probleem is vaak makkelijk op te lossen door de router uit en aan zetten, het wifi punt verplaatsen of een versterker toe te voegen. In sommige gevallen komt de omvormer ook vanzelf weer online. De installateur is tijd kwijt aan een simpele handeling en de klant is ontevreden dat het systeem niet naar verwachting functioneert.

Frustratie

Deze ontevredenheid groeit op het moment dat klanten regelmatig van ons horen, omdat we weer geen data ontvangen. De klant gaat er vanuit, als ik ergens wifi heb dan werkt het allemaal, maar de verbinding met de omvormer werkt niet! Voor hen is dit ook vervelend. Het kopen van een systeem is een grote investering.

Dat we geen data meer ontvangen, betekent echter niet dat het systeem niets opwekt. Om te compenseren voor de ontbrekende data worden daarom schattingen van de opbrengst gebruikt. Monitoring is op dat moment dus gebaseerd op geschatte data. De klant ziet dit ook terug in zijn rapportage. Dat kan verwarrend zijn!

Oplossen met 4G adapter

Al deze problemen zijn verledentijd met een 4G adapter. Dit kastje is aangesloten op de omvormer en werkt met een simkaart. Je bent dus niet meer afhankelijk van een onbetrouwbare verbinding! Hierdoor kunnen wij het systeem ook monitoren met een veel betere foutdetectie. Waar we er bij een wifi-verbinding vaak vanuit gingen dat het wegvallen van de data een gevolg was van internetproblemen, weten we bij een 4G adapter direct dat er iets aan de hand is met het systeem. De verbinding kan namelijk niet wegvallen!
Met een 4G adapter ontvangt de klant nooit meer onnodige mails, kunnen we rapporteren met werkelijke data en hij is bovenal gemakkelijk in gebruik! Er is veel minder klantcontact nodig en als er contact is, is er ook echt iets aan de hand. Dankzij 4G adapters kunnen we de transitie maken naar een optimale situatie waarin het probleem wordt verholpen in plaats van bestreden.

Hoe herstel de verbinding met je omvormer?

Klik hier voor een set eenvoudige handleidingen om zelf de verbinding te herstellen!

2021-04-27T08:23:54+01:00