De voordelen van 3D hoogtekaarten

Het is niet voor niets dat Solar Monkey is opgeklommen tot marktleider. De technische vindingrijkheid van onze ontwikkelaars heeft ons gebracht naar waar we nu staan, en zal ook weer nieuwe kansen gaan bieden in de toekomst. Misschien wel de belangrijkste techniek is het gebruik van 3D-hoogtekaarten van Nederland. Solar Monkey heeft een unieke positie door gebruik te maken van nauwkeurige 3D-hoogtekaarten van de gehele omgeving. Hiermee maken we een reële berekening van de schaduw van omliggende gebouwen en bomen.

LiDAR Technologie

De 3D hoogtekaarten die worden gebruikt komen van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). Aan de hand van laserpulsen bepalen vliegtuigen de exacte hoogte van elke boom, huis en schoorsteen. Deze technologie genoemd LiDAR is zeer accuraat. Wat Solar Monkey doet is deze 3D hoogtekaarten aan normale luchtfoto’s koppelen. Hierdoor kunnen gebruikers van de software op een normale foto zonnepanelen intekenen en tóch rekening houden met alles dat de schaduw veroorzaakt.

Aerial image of a building next to a tree

Foto 1: luchtfoto

De voordelen van hoogtekaarten

Normale luchtfoto’s geven puur een 2D weergave en zijn daarom vaak vertekend of onscherp. Probeer maar eens de hoogte van de boom op foto 1 in te schatten. Is deze boom hoger dan het huis? Zo ja, is die hoog genoeg om veel schaduwval te veroorzaken?

Dankzij de 3D hoogtekaart van Solar Monkey kun je in één oogopslag zien hoe hoog omliggende bomen en huizen zijn (hoe roder, hoe hoger. Wanneer je met de muis over de objecten heen gaat, verschijnt de precieze hoogte ten opzichte van de grond. Zo zie je duidelijk op foto 2 dat de boom inderdaad hoger is dan het huis. Met deze kennis kom je nooit meer voor een vervelende verrassing te staan!

Wil je meer weten over hoe het gebruik van hoogtedata leidt tot een nauwkeurige schaduwanalyse, klik dan hier.

height of tree in elevation map

Foto 2: Hoogtekaart

Meer weten over onze software? Klik dan hier.

2021-04-27T08:22:08+01:00