Eind vorig jaar waarschuwde de ABN Amro dat verduurzaming grote vertraging op kan lopen, omdat de situatie in de installatiesector schrijnend is. Uit hun onderzoek bleek dat 30% van alle vacatures in de installatiebranche onvervulbaar is. Volgens het UWV steef de spanningsindicator in 2021 naar een nieuw record, waarmee de arbeidsmarkt als zeer krap kan worden omschreven. Slecht nieuws dus voor alle particulieren en bedrijven die willen verduurzamen. Want personeel vinden om je zonnepanelen of warmtepomp aan te sluiten was nog nooit zo moeilijk. Maar hoe gaan we dan verduurzamen zonder personeel?

 

De nood voor verduurzaming

Hernieuwbare energie is de wereldwijde oplossing om depletie van fossiele brandstoffen een halt toe te roepen én de opwarming van de aarde enigszins af te remmen. Maar om hernieuwbare energie van de zon of de wind als juice voor onze iPhones te gebruiken zijn zonnepanelen en windmolens. En in de winter zitten we er warmpjes bij door de duurzame warmtepomp. Veel Nederlanders zijn hard op weg naar verduurzaming van hun woning of bedrijf, maar het personeelstekort gooit nu roet in het eten. 

Versneld personeel opleiden

Op de krappe arbeidsmarkt is het jachtseizoen geopend op installateurs. Bedrijven proberen concullega’s over de streep te trekken met hogere lonen en meer aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Maar dit lost het personeelstekort niet op. Het UWV is gestart met een initiatief om uitkeringsgerechtigden in 3 maanden versneld op te leiden tot installateur zonnepanelen. Of zij in zulke grote getale de arbeidsmarkt instromen om de 47% aan installateurs-vacatures op te vullen is natuurlijk de vraag, maar het begin is er. 

Verduurzamen met minder personeel

Het personeelstekort is een feit en zal niet op de korte termijn worden opgelost. En daarom richt Solar Monkey zich op het verkleinen van de inspanningen voor installateurs. Want als je ergens tijd kunt winnen, dan kun je simpelweg meer doen. Met onze app ontwerp je binnen 1 minuut een accuraat zonnepanelensysteem én waar je eerder deed over een dag aan voorbereiding heb je nu alles op de rit in één uur. En daardoor kun je meer systemen plaatsen. Tel uit je winst!

Probeer het direct tijdens een gratis proefperiode van 7 dagen! 

#SolarMonkey #Zonneenergie #zonnepanelen #verduurzamen #hernieuwbareenergie #personeelstekort #installateur #app