Solar Monkey is niet de enige op de markt die software maakt waarmee je zonnesystemen kan intekenen. Toch is het niet voor niets dat Solar Monkey is opgeklommen tot marktleider. De technische vindingrijkheid van onze ontwikkelaars heeft ons gebracht waar we nu staan. En de belangrijkste techniek is misschien wel het gebruik van 3D-data. Solar Monkey heeft een unieke positie door gebruik te maken van een 3D-hoogtekaart van de gehele omgeving. Hiermee kunnen we een reële berekening maken van de schaduw van omliggende gebouwen en bomen.

Hoe werk het?

De 3D hoogtekaarten die worden gebruikt komen van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). Vliegtuigen bepalen aan de hand van laserpulsen de exacte hoogte van elke boom, huis en schoorsteen. Deze technologie wordt LiDAR genoemd en is zeer accuraat. Solar Monkey koppelt deze 3D hoogtekaarten aan normale luchtfoto’s. Hierdoor kunnen gebruikers op een normale foto zonnepanelen intekenen en tóch rekening houden met alles dat schaduw veroorzaakt.
Aerial image of a building next to a tree
Foto 1: luchtfoto

Waarom is dat handig?

Normale luchtfoto’s geven alleen een 2D weergave en zijn vaak ook vertekend of onscherp. Probeer maar eens de hoogte van de boom op foto 1 in te schatten. Is deze boom hoger dan het huis? En zo ja, hoog genoeg om veel schaduwval te veroorzaken?
Elevation map of a tree next to a building
Foto 2: Hoogtekaart
Met de 3D hoogtekaart van Solar Monkey kun je in één oogopslag zien hoe hoog omliggende bomen en huizen zijn (hoe roder, hoe hoger). Als je met de muis over de objecten heen gaat, verschijnt de precieze hoogte ten opzichte van de grond. Op foto 2 is goed te zien dat de boom inderdaad hoger is dan het huis. Met deze kennis kom je nooit meer voor een vervelende verrassing te staan!
Proberen of Solar Monkey wat voor jou is? Vraag dan gratis een demo aan!

Heb jij ook de ambitie om groter te worden? Wij helpen je vooruit! Probeer eens een gratis webinar.

Jan Pieter, Chief Monkey

Stay informed by subscribing to the newsletter

    Waar wacht je nog op?

    Sluit je aan bij de honderden installateurs
    die al zorgeloos de zon verkopen.

    Gratis proberen