We zien steeds meer automatisering en gebruik van software in de solar branche. Tegenwoordig kun je met verschillende software-pakketten een zonnepanelen legplan op een luchtfoto intekenen, om vervolgens binnen luttele minuten een volledig zonnesysteem te offreren. En dat is goed nieuws. Zonnepanelen kunnen op die manier veel efficiënter en tegen scherpe prijzen worden aangeboden, terwijl de installateur een gezonde winstmarge houdt. Maar hoe betrouwbaar zijn de op afstand gemaakte legplannen nou echt? En wat zijn de gevolgen als het in de software ontworpen legplan niet past in de praktijk?

Frustraties wanneer een legplan niet past in de praktijk

Hoewel steeds meer installateurs vertrouwen op in software gemaakte legplannen, levert dat ook problemen op. Stel je voor: je hebt online ontwerp gemaakt, een offerte gestuurd aan de klant en die is akkoord gegaan. Vol goede moed staat jouw installatieteam met 15 panelen voor de deur, om er vervolgens achter te komen dat er maar 10 panelen op het dak passen. Dat verandert de zaak! Jouw belofte aan de klant kan niet worden nagekomen, wat leidt tot veel frustratie. Gaat jouw team weer onverrichte zake naar huis? Of leg je dan maar 10 panelen tegen korting? In ieder geval leidt dit tot veel frustratie en extra kosten.

Waarom een zonnepanelen legplan niet per definitie past 

Waarom gaat dit regelmatig mis in software? Dat heeft te maken met twee dingen: (1) het perspectief van de luchtfoto en (2) de bepaling van de dakhoek.

Een luchtfoto is altijd redelijk op schaal, maar helaas nooit precies recht van boven genomen. Wanneer een vliegtuig overvliegt, wordt iedere paar honderd meter een nieuwe foto genomen. Achteraf worden die foto’s aan elkaar geplakt om één geheel te vormen. Iedere luchtfoto, en zelfs ieder stukje daarvan, heeft dus een ander perspectief. Hoe verder je naar de rand van de foto komt, hoe schever het perspectief. Omdat andere software pakketten hier geen rekening mee houden gaat het hier vaak mis. Ook als je de panelen handmatig recht kunt trekken voor een goed uitziend plaatje, houdt dit nog geen rekening met het juiste perspectief! Als je iedere foto behandelt alsof die recht van boven is ga je grandioos de fout in. Met alle gevolgen van dien…

Een vliegtuig maakt vanuit één punt een foto van de omgeving, waardoor het perspectief in verschillende richtingen verschilt

In de praktijk: iedere rode stip is een daadwerkelijke opname van luchtfoto. De blauwe lijnen geven de luchtfoto grenzen aan. Als we inzoomen op een pand aan de rand van zo’n grens zien we een sterk vertekend perspectief.

Ten tweede is er de bepaling van de dakhoek. Die is cruciaal bij het intekenen op schaal. De zonnepanelen die je intekent moeten immers op dezelfde dakhoek als het daadwerkelijke dak worden ingeschaald. Voer je een verkeerde dakhoek in? Ook dan ga je de fout in… Helaas is het bepalen van de dakhoek in de meeste softwarepakketten omslachtig. Er moet bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een streetview-foto. Dat kost tijd en bovendien is de streetview lang niet altijd beschikbaar.

Hoe Solar Monkey ervoor zorgt dat jouw legplannen in de praktijk altijd passen

Hoe we het precies doen blijft het geheim van de smid, maar met een combinatie van luchtfoto’s, 3D hoogtedata en een paar slimme wiskunde-koppen hebben we een oplossing ontwikkeld. We zorgen ervoor dat het perspectief van de foto exact wordt berekend en de panelen daarop inschalen. Bovendien wordt de dakhoek automatisch berekend. Hieronder twee voorbeelden uit Solar Monkey:

In dit geval zie je dat de zijmuur zichtbaar is, waarmee je meteen herkent dat de foto onder een grote hoek is genomen. De panelen moeten hier in het juiste perspectief op het pand worden gepast. Zodra je de panelen in Solar Monkey een kant op draait, springen ze direct in het juiste perspectief op het dak. Simpel en doeltreffend.

Dit tweede geval is een stuk verraderlijker. De foto is namelijk vanaf het noorden recht over het pand heen genomen. Daardoor lijkt het alsof de noordkant van het dak veel groter is dan de zuidkant, terwijl dit in het echt niet zo is. Zonder juiste correctie zou je hier goed de mist in gaan. In Solar Monkey past de schaal van de panelen zich automatisch aan en zie je dat er op beide dakvlakken 4 panelen van boven tot onder passen. Mooi!

En die dakhoek? Die wordt in de meeste gevallen automatisch voor je bepaald op basis van de 3D hoogtedata. Zo kun je direct aan de slag en maken we het jou zo gemakkelijk mogelijk. Want het is wel zo fijn als je jouw software voor de volle 100% kunt vertrouwen.

Deze functionaliteit hebben we in januari 2018 gelanceerd. Wat voor impact dit heeft gehad op onze klanten? We vragen het Bart Boelens van ESS zonnepanelen, die ook ervaring heeft met andere inteken software : “Vroeger kwam het regelmatig voor dat ik een legplan maakte om er op de dag van installatie achter te komen dat het allemaal niet paste. Waanzinnig vervelend was dat, zowel voor de klant als voor onszelf! Nu hebben we zekerheid, wat vertrouwen geeft bij het versturen van de offertes.”

Nog geen Solar Monkey klant? Wil je dit met eigen ogen eens zien? Vraag hieronder jouw gratis demo aan.

Activeer jouw demo-account

Heb jij ook de ambitie om groter te worden? Wij helpen je vooruit! Probeer eens een gratis webinar.

Jan Pieter, Chief Monkey

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

    Waar wacht je nog op?

    Sluit je aan bij de honderden installateurs
    die al zorgeloos de zon verkopen.

    Gratis proberen