Interview met Matthijs Zohar-Groot en Yoeri Kruissink van GreenSolvers: thuisbatterij experts en tevreden klant van Solar Monkey

Als je het over thuisbatterijen hebt, dan moet je bij Matthijs Zohar-Groot en Yoeri Kruissink zijn. Twee energiemarkt-veteranen die technische kennis combineren met een scherp commercieel inzicht. Tijdens een ontspannen lunch deelden ze vol enthousiasme hun visie op de opkomende thuisbatterij markt - en geloof ons, ze hebben heel wat te vertellen!

Beide thuisbatterij experts zien deze als meer dan zomaar een technisch product. “Zonnepanelen zijn eigenlijk best dom,” lacht Matthijs. “Ze wekken alleen maar energie op als de zon schijnt. Batterijen? Die kunnen zoveel meer!”

“Matthijs, je hebt je ontwikkeld tot batterijexpert. Kun je ons vertellen hoe je carrièrepad eruitzag en wat je heeft gedreven om je te specialiseren in batterijsystemen voor de zonne-energiemarkt?”

Mijn reis begon bij Solar Monkey, waar ik direct de wereld van zonnepanelen binnenstapte”, aldus Matthijs. “Mijn passie voor duurzaamheid was meteen duidelijk. Door te verkopen aan verkopers leerde ik het vak, en ontdekte ik snel wat wel en niet werkt bij klanten.”

Na vijf jaar bij Solar Monkey werd duidelijk dat zonnepanelen maar de helft van het verhaal zijn. “Je wekt energie op, maar wat als de zon niet schijnt?” Die vraag bracht hem bij batterijsystemen. Dat werd intussen een heel interessante markt, mede door dynamische tarieven.

“De Nederlandse markt voor thuisbatterijen lijkt nu een omslagpunt te bereiken. Welke factoren drijven volgens jullie deze groeiende vraag, en hoe verschilt dit van wat jullie enkele jaren geleden zagen?”


De thuisbatterij-markt groeit exponentieel. “We zien heel uiteenlopende redenen bij de klanten die we spreken. Verrassend genoeg zien we het afschaffen van de salderingsregeling vaak als argument, terwijl we nog tot 1 januari 2027 kunnen salderen”, vertelt Yoeri.

Afgelopen jaar waren er naar schatting 40.000 installaties, al loopt de berichtgeving ontzettend uiteen. Maar wat wel zeker is, is dat het aantal installaties snel toeneemt.

“Als installatiebedrijf doe je het echt goed als je meer dan 20 systemen per maand verkoopt,” legt Matthijs uit. De markt is dynamisch en verandert snel. We zijn ons nu echt aan het voorsorteren op een groei die komen gaat.

“Wat zijn volgens jullie als thuisbatterij experts de drie meest effectieve argumenten om consumenten te overtuigen van de meerwaarde van een thuisbatterij, vooral nu de salderingsregeling wordt afgebouwd?”

Gebruiksgemak hoeft niet ten koste te gaan van nauwkeurigheid. Omdat we gebruik maken van lokale stralings-, weer- en hoogtegegevens, zijn onze berekeningen de nauwkeurigste op de markt. We detecteren automatisch lokale schaduw op de panelen, zodat je het ontwerp kunt optimaliseren en een slecht presterend systeem kunt voorkomen.

“Onze aanpak is anders dan de traditionele verkoopmethode. Stap af van terugverdientijd,” adviseert Matthijs. “Ga in gesprek. Vraag door naar de echte beweegredenen van de klant.” Daarbij haalt Matthijs altijd NIVEA aan. Die associatie met een pot crème zullen we nooit meer vergeten. Maar het staat voor Niet Invullen Voor Een Ander. Er zijn verschillende motieven om een thuisbatterij aan te schaffen, en die zijn niet altijd rationeel te verklaren.

Ook belangrijk om te beseffen is, is dat we in de ‘early adopters’ fase van de Rogers Adoptie-curve zitten met batterijen in Nederland. Dit zijn mensen die geloven in de technologie. Ze kopen vaak op andere argumenten dan alleen de financiële afwegingen.

Thuisbatterij experts Matthijs & Yoeri onderscheiden de volgende motieven:
Verhogen van de zelfconsumptie

Hier gaat het de meeste mensen om. Opgewekte zonnestroom onder eigen dak houden en zelf gebruiken. Vaak in combinatie met een dynamisch tarief. Zodat mensen de teruglevertarieven voorkomen, ‘gratis’ zonne-energie opslaan en geen dure energie hoeven in te kopen.

Onafhankelijkheid

We zien veel onvrede en wantrouwen richting de overheid, netbeheerders en traditionele energieleveranciers. Met een thuisbatterij zijn ze minder afhankelijk van deze partijen.

Noodstroom

Zekerheid als de stroom uitvalt. Ondanks dat we in Nederland een heel betrouwbaar elektriciteitsnet hebben, zie je steeds meer stroomstoringen. Netbeheer Nederland waarschuwde laatst dat een stroomuitval van 72 uur een reële kans is. Later in het artikel volgt nog een schitterend voorbeeld van een van Matthijs & Yoeri’s klanten.

Status

Niet te vergeten! Ook een typisch argument voor early adopters. Mensen vinden het gewoon heel mooi om hun gadget te laten zien aan vrienden en familie. Dit zagen we ook bij zonnepanelen, waar de opbrengst-apps steevast op iedere verjaardag werden geshowd.

Geld verdienen

Ja, geld speelt altijd een rol. Maar het is vaak niet de belangrijkste drijfveer. Ondanks de slechtere resultaten van de afgelopen maanden, is onbalans trading momenteel nog steeds het meest financieel interessant. Tegelijkertijd zijn de daadwerkelijke verdiensten onmogelijk te voorspellen en verandert de business case door het ingrijpen van de netbeheerders.

Yoeri vult aan: “Voor veel mensen is een thuisbatterij een forse investering. Daarom is het logisch dat veel klanten nog zoekende zijn en de afweging maken of ze het waard vinden. Veel installateurs beantwoorden de interesse van hun klanten met een financiële afweging. Of de installateur komt zelf tot de conclusie dat een thuisbatterij voor de klant nog niet relevant is. Maar als je goed luistert, zijn de motieven vaak heel anders dan het financiële plaatje. Dat betekent als verkoper dat je ook uit je comfortzone moet om een mooi open gesprek te krijgen.”


“Welke technologische innovaties in batterijsystemen zie je als game-changers voor de komende 2 tot 3 jaar, en hoe bereid je klanten voor op deze ontwikkelingen?”


“De techniek ontwikkelt zich razendsnel,” vertelt Matthijs. “Het mooie is dat je een stuk hardware koopt met ontzettend veel mogelijkheden om die aan te sturen. De software is dus cruciaal en deze maakt door de ontwikkeling ervan steeds meer mogelijk. Vorig jaar had iedereen het over de kansen omtrent onbalans, maar dat is nu een stuk minder. Wie weet welke toepassing de batterij over een half jaar of over vijf jaar heeft. Energiecontracten die meer op kwartierbasis zullen worden verrekend bijvoorbeeld. Ook daar zal de software in mee moeten bewegen. Maar het gave is dus dat de slimme batterij die je vandaag koopt, automatisch software-updates ontvangt en dus in de toekomst meer kan dan vandaag.”


“Kun je een voorbeeld delen van een klantcase bij GreenSolvers waar een batterijsysteem een significant verschil heeft gemaakt, en welke lessen kunnen andere installateurs hieruit trekken?”


“Een mooi voorbeeld dat we zelf als thuisbatterij experts soms ook de mist ingaan en ‘NIVEA’ in de praktijk niet goed toepassen, is een van onze eerste systemen. Een klant wilde noodstroom voor de douche,” vertelt Matthijs. De klant bleek een elektrische douche te hebben, met een vermogen van maar liefst 13,5 kW. In het kader van ‘invullen voor een ander’, gingen we op zoek naar een oplossing waardoor de douche minder energie vreet. Vol trots presenteerden we een oplossing, waarop de klant zei: “jongens kom op. Die douche is het probleem niet. Ik wil gewoon dat alles werkt als de stroom uitvalt!”.

Voor een batterij met een dergelijk vermogen kwamen ze uit op een 32 kWh batterij van bijna 20.000 euro. “De klant was super blij,” herinnert Yoeri zich. “Niet omdat het goedkoop was, maar omdat we echt naar zijn situatie keken.” Moraal van het verhaal: de koopmotieven van klanten zijn vaak compleet anders dan je eigen motieven, zeker in zo’n nieuwe markt. Luister goed naar de klant en speel daar op in

“Wat zijn de grootste misverstanden of kennishiaten die jullie als thuisbatterij experts tegenkomen bij consumenten als het gaat om thuisbatterijen, en hoe adresseer je die in je verkoopgesprekken?”


“De grootste uitdaging? De klant zelf. Mensen begrijpen vaak echt niet wat stroom is, of het verschil tussen kWh en kW,” zegt Yoeri. “En eerlijk is eerlijk, veel verkopers worstelen daar zelf ook mee.”

De oplossing van Matthijs & Yoeri? Vertrouwen creëren door gebruik te maken van professionele tools. “We gebruiken Solar Monkey,” legt Matthijs uit. “Dat geeft klanten direct een gevoel van zekerheid. Software ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft werkt geruststellend.”

Een slimme tip van Yoeri: gebruik het overzicht van de zelf-consumptie zoals Solar Monkey dat uitrekent. “Op het moment dat ik die laat zien, zie je de blik van de klant veranderen,” vertelt hij. “Ineens snappen ze het.”

“Hoe zie jij de samenwerking tussen ons zich verder ontwikkelen?”


De samenwerking met Solar Monkey is cruciaal. “Jullie zijn de enige partij die ons om input hebben gevraagd over de batterij-integratie in de software,” zegt Matthijs. “Klanten willen steeds vaker weten: wat is nou slim, zonnepanelen of een batterij?” Met Solar Monkey kun je dat heel gemakkelijk, snel en accuraat uitrekenen. Yoeri vult aan: “We hebben behoefte aan een tool die een eerlijk en overtuigend verhaal kan berekenen voor verschillende energie-installaties. We hebben veel tools onderzocht, maar op dit moment is Solar Monkey voor ons de beste keuze. Natuurlijk zijn er verbeterpunten: zo zou het fijn zijn om ook specifieke consumptieprofielen te kunnen uploaden, en nog handiger dynamische contracten door te kunnen rekenen.”

Die feedback nemen we van harte mee in onze verdere ontwikkeling. Want die ontwikkeling gaat hard. We staan midden in de energietransitie en bij Solar Monkey zijn we uitermate gepassioneerd om die zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen! Daar hebben we top-partijen zoals GreenSolvers voor nodig. We danken thuisbatterij experts Matthijs en Yoeri hartelijk voor hun enthousiaste verhaal en de mooie samenwerking!

Share