Hoe zorg je ervoor dat jouw zonnepanelen legplan altijd past?

Slimme software creëert nieuwe kansen

Tegenwoordig is het mogelijk om met software een zonnepanelen legplan op een luchtfoto in te tekenen en vervolgens binnen een paar minuten een volledig zonnesysteem offreren. Dit is goed nieuws! Zonnepanelen kunnen op deze manier veel efficiënter en tegen nog scherpere prijzen worden aangeboden, terwijl de installateur een gezonde winstmarge houdt. Maar hoe betrouwbaar zijn de op afstand gemaakte legplannen? En wat zijn de gevolgen als het door software ontworpen legplan niet past in de praktijk?

Wat als een gemaakt legplan niet blijkt te passen?

Steeds meer installateurs vertrouwen op door software gemaakte legplannen, maar dat kan soms ook problemen opleveren. Stel je voor: je hebt online een ontwerp gemaakt, een offerte gestuurd aan de klant en die is ermee akkoord gegaan. Vol goede moed staat jouw installatieteam met 15 panelen voor de deur, om er vervolgens ter plekke achter te komen dat er maar 10 panelen op het dak passen. Dat verandert veel! Jouw belofte aan de klant kan niet worden nagekomen, wat leidt tot frustratie. Gaat jouw team weer onverrichte zake naar huis? Of leg je dan maar 10 panelen tegen korting? In ieder geval leidt dit tot onnodige frustratie en extra kosten.

Waarom een zonnepanelen legplan niet altijd past

Waarom gaat dit af en toe helaas mis? Er zijn twee dingen die hiermee te maken kunnen hebben: (1) het perspectief van de luchtfoto en (2) de bepaling van de dakhoek. Een luchtfoto is meestal redelijk op schaal, maar helaas nooit precies recht van boven genomen. Wanneer een vliegtuig overvliegt, worden er iedere paar honderd meter nieuwe foto’s genomen. Achteraf worden die foto’s aan elkaar geplakt om één geheel te vormen. Iedere luchtfoto, en zelfs ieder klein stukje daarvan, heeft dus net een ander perspectief. Hoe dichter bij de rand van de foto, hoe net iets minder nauwkeurig het perspectief.

Andere software pakketten houden hier geen rekening mee en daarom gaat het dus vaak mis. Ook als je de panelen handmatig recht kunt trekken voor een goed uitziend plaatje, wordt er geen rekening gehouden met het juiste perspectief! Als je iedere foto behandelt alsof die recht van boven is ga je dus grandioos de fout in. Met alle gevolgen van dien…

Een vliegtuig maakt vanuit één punt een foto van de omgeving, waardoor het perspectief in verschillende richtingen verschilt.

In de praktijk: iedere rode stip is een daadwerkelijke opname van luchtfoto. De blauwe lijnen geven de luchtfoto grenzen aan. Als we inzoomen op een pand aan de rand van zo’n grens zien we een sterk vertekend perspectief.

Ten tweede is er de bepaling van de dakhoek. Die is cruciaal bij het intekenen op schaal. De zonnepanelen die je intekent moeten immers op dezelfde dakhoek als het daadwerkelijke dak worden ingeschaald. Voer je een verkeerde dakhoek in? Dan ga je de fout in. Helaas is het bepalen van de dakhoek in de meeste softwarepakketten erg omslachtig. Er moet bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een streetview-foto. Dit kost tijd en streetview is bovendien lang niet altijd beschikbaar.

De oplossing van Solar Monkey

Hoe we het precies doen blijft het geheim van de smid, maar het bestaat uit een combinatie van luchtfoto’s, 3D hoogtedata en een paar slimme wiskunde-koppen, en daarmee hebben we een oplossing ontwikkeld. We zorgen ervoor dat het perspectief van de foto exact wordt berekend en dat de panelen daarop inschalen. Daarnaast wordt de dakhoek automatisch berekend. Hieronder zie je 2 voorbeelden van hoe dit in de praktijk gaat:

In dit geval zie je dat de zijmuur zichtbaar is, waarmee je meteen herkent dat de foto onder een grote hoek is genomen. De panelen moeten hier in het juiste perspectief op het pand worden gepast. Zodra je de panelen in Solar Monkey een kant op draait, springen ze direct in het juiste perspectief op het dak. Simpel en doeltreffend.

Dit tweede geval is een stuk verraderlijker. De foto is namelijk vanaf het noorden recht over het pand heen genomen. Daardoor lijkt het alsof de noordkant van het dak veel groter is dan de zuidkant, terwijl dit in het echt niet zo is. Zonder juiste correctie zou je hier goed de mist in gaan. In Solar Monkey past de schaal van de panelen zich automatisch aan en zie je dat er op beide dakvlakken 4 panelen van boven tot onder passen. Mooi!

En die dakhoek waar we het net over hadden? Die wordt in de meeste gevallen automatisch voor je bepaald op basis van de 3D hoogtedata. Hiermee past het zonnepanelen legplan op ieder dak, zowel plat als een schuin dak. Zo kun je direct aan de slag en maken we het jou zo gemakkelijk mogelijk. Deze functionaliteit hebben we in januari 2018 gelanceerd. Wat voor impact dit heeft gehad op onze klanten? We vragen het Bart Boelens van ESS zonnepanelen, die ook ervaring heeft met andere inteken software : “Vroeger kwam het regelmatig voor dat ik een legplan maakte om er op de dag van installatie achter te komen dat het allemaal niet paste. Waanzinnig vervelend was dat, zowel voor de klant als voor onszelf! Nu hebben we zekerheid, wat vertrouwen geeft bij het versturen van de offertes.”

Meer weten over onze software? Klik dan hier.

2021-04-27T08:36:18+01:00