Alles wat je moet weten over het kopen van EV’s in Nederland

Plannen om over te stappen op elektrisch rijden in Nederland? Ontdek alles wat je moet weten over het kopen van een EV in ons nieuwste artikel! Van royale subsidies tot de opkomende wegenbelasting, we behandelen alle ins en outs van het Nederlandse EV-beleid.

Nu duurzaamheid wereldwijd steeds belangrijker wordt, zet Nederland koers naar een elektrisch doel: tegen 2030 zou elke nieuwe auto op de Nederlandse wegen emissievrij moeten zijn. Deze ambitie wordt gesteund door een enorme groei in het aantal elektrische voertuigen (EV’s), dat in de afgelopen vier jaar is verdrievoudigd, als bewijs van het sterke engagement van het land voor groene mobiliteit.

De opkomst van de elektrische droom 

De stijging van 43.000 elektrische auto’s in 2019 naar bijna 128.000 in 2023 was geen toevalstreffer. Het is het resultaat van zorgvuldige planning en doelgerichte overheidsstimulansen die de groei van het Nederlandse elektrische wagenpark hebben gestimuleerd. Naast deze maatregelen heeft de ontwikkeling van een uitgebreid netwerk van meer dan 143.000 laadpunten het bezit van een EV in Nederland niet alleen mogelijk gemaakt, maar ook uiterst gemakkelijk.

Altijd en overal opladen

Een van de grootste zorgen van toekomstige EV-eigenaren is de gevreesde ’bereik-angst’, maar Nederland neemt deze zorgen weg. Met apps zoals GRID EV is het vinden van een laadstation in de buurt net zo eenvoudig als het controleren van je telefoon, waardoor je altijd dichtbij een stroomboost bent.

Subsidieregeling duurzaamheid

In 2020 stimuleerde de Nederlandse overheid de EV-markt met aanzienlijke subsidies. In eerste instantie konden nieuwe kopers van elektrische auto’s €4.000 ontvangen, terwijl degenen die kozen voor tweedehands voertuigen €2.000 korting kregen op hun aankoop. Vanwege de enorme vraag raakten deze fondsen echter snel uitgeput. Tegen 2024 werd de subsidie voor nieuwe EV’s aangepast naar €2.950, wat de populariteit van het programma weerspiegelt en de voortdurende aanpassing van overheidsstrategieën om duurzaamheid te bevorderen.

Wie komt in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet aan een aantal criteria worden voldaan. Je nieuwe elektrische voertuig moet minimaal 120 kilometer bereik hebben en een nieuwprijs van maximaal €45.000. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat de subsidie wordt toegekend aan voertuigen die zowel betaalbaar als praktisch zijn.

Voor de zakelijke denkers en ondernemers

Naast het vergemakkelijken van de overstap naar elektrisch rijden voor individuen, stimuleert de Nederlandse overheid ook bedrijven om duurzamer te worden. Van belastingvoordelen voor het installeren van laadstations op bedrijfsterreinen tot een subsidie van €5.000 voor bedrijfsauto’s onder het SEBA-schema, zijn er sterke stimulansen beschikbaar. Bedrijfseigenaren moeten echter opmerken dat 2024 het laatste jaar is waarin SEBA-aanvragen kunnen worden ingediend, wat een beetje druk toevoegt aan hun plannen voor de groene overgang.

Een toekomstige belasting 

Vanaf 2025 zullen eigenaren van elektrische auto’s wegenbelasting moeten gaan betalen. Vanwege de zware batterijen in EV’s kan deze belasting oplopen tot €80 per maand, wat een nieuwe kostenpost vormt voor zowel toekomstige als huidige eigenaren. Toch wordt deze aankomende heffing gebalanceerd door de huidige financiële prikkels en de overkoepelende milieuvoordelen die EV’s met zich meebrengen.

Conclusie 

Het streven van Nederland naar volledig elektrisch rijden in 2030 gaat niet alleen over het verminderen van uitstoot, maar maakt ook deel uit van een bredere visie op duurzaam en efficiënt transport. Met aanzienlijke steun van de overheid en een groeiende infrastructuur staan de Nederlandse wegen klaar om schoner en groener te worden. Wat denk je van de manier waarop Nederland de acceptatie van elektrische voertuigen stimuleert? Zijn de voordelen van het rijden in een EV in Nederland opgewassen tegen de toekomstige wegenbelasting?

Wat vind je van de aanpak van Nederland om de adoptie van elektrische auto’s te bevorderen? Denk je dat de voordelen van het rijden in een EV in Nederland zwaarder wegen dan de aankomende wegenbelasting?

Share