Eerst het bedrijfsleven? Een delicaat evenwicht

De balans tussen privé en zakelijk leven blijft een delicaat onderwerp - vooral voor een CEO van wie wordt verwacht dat het bedrijf altijd op de eerste plaats komt.

Terug naar afgelopen juli, toen ik dit artikel schreef. Het was een heel opwindende tijd voor mij, en er waren enkele gebeurtenissen, zowel in het zakenleven als in mijn persoonlijke leven, die mij inspireerden om dit artikel te schrijven. We hebben de afsluiting aangekondigd van onze investeringsronde van € 4 miljoen. Dit is het resultaat van heel toegewijd werk gedurende vele lange dagen. Het is een grote mijlpaal waar wij erg trots op zijn! En het stelt Solar Monkey in staat om onze activiteiten in Europa verder uit te breiden en onze impact te vergroten. Dit is wat er gebeurt als je zaken op de eerste plaats zet! Toch?

Nou, dat heeft veel nuance. Kort na de aankondiging van de investering gebeurde er iets anders dat dat in perspectief zette. Mijn dochter van 5 weken werd erg ziek en we moesten ’s nachts met spoed naar het ziekenhuis. Daar bracht ze 3 dagen aan de zuurstof door voordat ze herstelde. Ineens werd het weer glashelder: familie, gezondheid en geluk gaan vóór zaken! Sommige ondernemers noemen hun bedrijf misschien wel hun ‘baby’, maar als er iets met je echte baby gebeurt, is het meteen duidelijk wat belangrijker is. Het was super beangstigend om ons kwetsbare meisje zo te zien worstelen.

Geluk en kracht zijn voorwaarden om op het werk te presteren

Soms vragen vrienden mij hoe ik alles wat ik doe combineer. We zijn succesvol bij Solar Monkey en om de baan als oprichter en CEO uitdagend te noemen is een understatement. Het daagt mij op alle fronten uit: zowel intellectueel als persoonlijk op het gebied van leiderschap. Er zijn talloze van de moeilijkste uitdagingen om op te lossen. Vaak is er geen eenduidige oplossing of zelfs maar een duidelijk probleem. Dit geeft mij af en toe een heel onzeker gevoel. En hoewel ik graag geloof dat ik een zeer hoge stressbestendigheid heb, kan het me af en toe opvreten.

Naast mijn werk heb ik twee dochters en ik wil samen met mijn vriendin een min of meer gelijkwaardige bijdrage aan de zorg voor hen leveren. Ik hou van surfen en ben zo vaak mogelijk in het water. Als er geen wind of golven zijn, kun je mij aan een andere sport zien doen. Ik word er super blij van en het houdt me fit en sterk. Tenslotte speel ik ook in een band als gitarist. En ja, ik heb ook een sociaal leven.

Het kan lastig zijn om al deze activiteiten te combineren, vooral nu onze jongste dochter bij het gezin komt. Sommigen gaan ’s avonds liever op de bank zitten, omdat ze te ‘moe’ zijn van het werk. Bij mij werkt het echter andersom: na een paar dagen niet sporten voel ik dat mijn humeur en concentratie achteruit gaan. Sociale evenementen en feesten met vrienden en vreemden inspireren mij om de dingen anders te zien. Zij zijn voor mij een belangrijke drijfveer om door te gaan.

Ik schreef dit artikel voor het eerst naast onze camper vanuit een klein strandstadje in Spanje met familie en vrienden. Mijn gezicht was nog zout van de zee. Dat beschrijft voor mij min of meer de sleutel: persoonlijke gezondheid en gezinsgezondheid zijn voorwaarden om goed te presteren op het werk. Als deze in orde zijn, kan de rest van de tijd en geestruimte op het werk worden gericht. Sterker nog, de meeste van mijn beste creatieve ideeën ontstaan ​​terwijl ik op een surfplank zit te wachten tot de golven naar binnen rollen. Je hoeft geen tijd op kantoor door te brengen om je geest op het werk te richten. Hier op vakantie krijg ik geweldige ideeën om thuis uit te voeren.

Bij Solar Monkey proberen we zoveel mogelijk flexibiliteit in het werk te verankeren. We hebben een zeer afgelegen, vriendelijke cultuur die veel flexibiliteit vereist. Sommige Nederlandse collega’s hebben ervoor gekozen om tijdelijk vanuit het buitenland te werken. Wij richten ons op het resultaat, niet op de locatie of het aantal gewerkte uren. We zijn ambitieus en soms betekent dat lange dagen. Er worden doelstellingen en resultaten afgesproken en nagestreefd. Maar bij de manier waarop we dat kunnen bereiken, is er veel ruimte voor flexibiliteit om aan persoonlijke behoeften te voldoen.

Daarom ben ik geen fan van de term ‘business first’. Het persoonlijke welzijn van jezelf en je familieleden komt op de eerste en tweede plaats. Gezonde en gelukkige mensen creëren succesvolle bedrijven!

Een ongemakkelijk onderwerp en het gevoel tekort te schieten

Eerlijk gezegd geloof ik dat wat ik hierboven beschrijf de juiste weg is. Een gezonde en vrije geest levert de beste resultaten op het werk. Toch vind ik het nog steeds ongemakkelijk om dit te schrijven. Ik kan mij niet van het gevoel ontdoen dat ‘een ondernemer altijd de business voorop moet stellen’. Het is nooit genoeg. Toen ik met Solar Monkey begon, werkte ik 60-80 uur per week, en had toen nog geen kinderen. Nu met twee kinderen is dit nog maar 45-50 uur per week. Het voelt nog steeds hetzelfde: we doen het goed, maar het is niet genoeg. Dit wordt verder gedreven doordat mensen mij uitdagen dat 1 dag thuiswerken met een pasgeboren kind wordt gezien als ‘een slecht voorbeeld voor het bedrijf’. Vrouwen maken langzaam vorderingen in de emancipatie, maar in de praktijk wordt nauwelijks geaccepteerd dat mannen de tijd nemen om voor hun kinderen te zorgen. Ook op vakantie heb ik een schuldgevoel als ik collega’s hard zie werken voor een bedrijf waar ik eindverantwoordelijk voor ben. Sommige collega’s verwachten misschien dat een CEO 24/7 beschikbaar is. Hoge ambities hebben is een zegen omdat je hierdoor geweldige dingen kunt doen, maar tegelijkertijd is het een vloek omdat je nooit 100% tevreden bent met de resultaten.

Thuis heb ik hetzelfde gevoel van tekortschieten: als ik om 18.00 uur thuiskom – wat voor mij een vroege stop op het werk is – heb ik 30 minuten om eten op tafel te krijgen, te eten, mijn oudste dochter naar bed te brengen, het luidst denkbaar huilen te overleven en opruimen. Dan is het 21.00 uur, tijd om de volgende werkdag voor te bereiden. Ik wil om 22.00 uur in bed liggen, want ik weet dat ik drie keer wakker moet worden voor ons kleine meisje. Ik besef dat deze uitdaging niet alleen voor oprichters geldt. Alle jonge ouders met hoge ambities op het werk hebben hier moeite mee.

Hoe vind je de juiste balans?

Ik denk dat ik de balans ongeveer goed heb. Vandaag begon ik met een surfsessie, daarna had ik een geweldige dag op het werk en kon ik mijn dochter een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan. Het vinden van de juiste balans is één ding, maar nog belangrijker is het aanpakken van het gevoel tekort te schieten door nog hogere ambities.

Soms voelt het nog steeds alsof het niet genoeg is. Erkenning krijgen van familie, vrienden en collega’s helpt. Een deel van de oplossing is er dus voor te zorgen dat we elkaar steunen voor de enorme inspanning die we leveren in het combineren van verantwoordelijkheden. Maar de enige die dit gevoel echt kan beïnvloeden, ben jijzelf. Onszelf een hoog gevoel van eigenwaarde gunnen, gekoppeld aan wie we zijn in plaats van aan wat we bereiken. In de loop van de tijd word ik steeds beter in het combineren van hoge ambitie met trots en gemoedsrust. Dit helpt om onderweg van de reis en de resultaten te genieten.

Omdat ik dit deel en me nog steeds een beetje ongemakkelijk voel, ben ik super benieuwd naar jouw ervaringen met het vinden van de balans. Hoe combineer je je privéleven met je werk en heb je er vertrouwen in?

Share