Net zero systemen

Wat is een "netto zero" zonnepanelensysteem, hoe kun je dit bereiken en wat zijn de stappen om dit te bereiken? In deze blog doorlopen we de belangrijkste stappen voor het ontwerpen van een netto zero zonnepanelensysteem met behulp van Solar Monkey.

Drie essentiële stappen om tot ‘net zero’ te komen.

Klanten willen een ontwerp van een zonnepanelen systeem dat perfect aansluit bij hun wensen en behoeften. En dan hebben we het niet alleen over het uiterlijk, maar vooral over hun verbruik behoeften. Een ‘net zero’ zonnepanelen systeem is hiervoor een geschikte benadering, maar wat is ‘net zero’ en hoe kan dit bereikt worden?

De zoektocht naar ‘net zero’

Met de stijgende energieprijzen is een zonnepanelen systeem op het dak steeds aantrekkelijker geworden. Met Solar Monkey kan je een systeem ontwerpen dat perfect aansluit bij de wensen van de klant. Een voorbeeld hiervan is het creëren van een ‘net zero’ systeem.

Een ‘net zero’ systeem is een zonnepanelen systeem dat evenveel (of meer) energie produceert als de klant jaarlijks verbruikt. Dit heeft vooral te maken met de gestegen energieprijzen. Verschillende landen maken gebruik van een netto-meting regeling waarbij ‘net zero’ voordelig kan zijn. Als je bijvoorbeeld gedurende het jaar 1000 kWh aan het net levert, omdat het systeem extra productie had, en er wordt 1200 kWh van het net verbruikt, wanneer de zonne-energie niet voldoende was (bijvoorbeeld ‘s nachts), dan zal de elektriciteitsrekening uiteindelijk alleen over het verschil gaan, 1200 – 1000 = 200 kWh. Meestal weten klanten hun jaarverbruik, waardoor je met onze ontwerpsoftware een systeem kan maken dat perfect past. In deze blog lees je hoe je dat kan doen.

Stap 1: Start met het financiële profiel

Allereerst begin je met het vinden van het dak van de klant door het adres in te voeren in onze software. Eenmaal gevonden, kan je het dak selecteren en beginnen met het bouwen van het ontwerp. Wanneer de verbruiksbehoeften van je klant leidend zijn, is het verstandig om te beginnen met het financiële profiel. Je wilt een systeem maken dat perfect aansluit bij het jaarlijkse verbruik van je klant. In het financiële profiel kan je eerst het type klant selecteren, wat in dit voorbeeld B2C zou zijn. Vervolgens kan je snel het jaarverbruik van de klant invullen en zelfs het verbruiksprofiel van de klant instellen. Dit kan bijvoorbeeld de ‘dubbele piek’ zijn, waarbij klanten ‘s ochtends en ‘s avonds de meeste energie verbruiken.

Stap 2: teken en bereken eenvoudig je ontwerp

Vervolgens kan je op basis van de financiële instellingen het gewenste zonnepanelen systeem gaan tekenen. In dit voorbeeld is het jaarverbruik van de klant 4500 kWh. Na het tekenen van 6 panelen zie je dat de jaarproductie 699 kWh is. Aangezien je nog 3800 kWh nodig hebt, moet je (3800/699) x 6 panelen = ruwweg 33 panelen toevoegen om dit doel te bereiken. Nu kan je de constructie, omvormer, etc. toevoegen om je klant een totaaloverzicht te geven van de kosten om een ‘net zero’ zonnepanelen systeem te laten ontwerpen.

Stap 3: een duurzaam systeem dat jaren meegaat

In het algemeen kan het advies aan de klant om te kiezen voor een iets groter systeem gunstig zijn als er gevraagd wordt om een ‘net zero’-ontwerp. De komende jaren zal het elektriciteitsverbruik waarschijnlijk stijgen door de toegenomen populariteit van elektrische auto’s en het totale verbruik van consumenten in het algemeen. Bovendien, als de klant het maximale uit het zonnepanelen systeem wilt halen, is het verstandig om zoveel mogelijk panelen op het dak te plaatsen. Als de klant echter vraagt om een systeemontwerp dat past bij het jaarlijkse verbruik, kan je dat met onze tool eenvoudig doen.

Share