Wat is de Energie-investeringsaftrek (EIA) en hoe werkt het?

Weet jij hoe jouw bedrijf aanzienlijk kan profiteren van investeringen in energiezuinige technologieën en duurzame energieoplossingen in Nederland? De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een ingrijpende belastingverminderingsregeling die speciaal is ontworpen om bedrijven zoals dat van jou aan te moedigen groenere keuzes te maken.

Weet jij hoe jouw bedrijf aanzienlijk kan profiteren van investeringen in energiezuinige technologieën en duurzame energieoplossingen in Nederland? De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een ingrijpende belastingverminderingsregeling die speciaal is ontworpen om bedrijven zoals dat van jou aan te moedigen groenere keuzes te maken. Lees hier hoe je deze mogelijkheid kunt benutten om de duurzaamheid van je bedrijf te verbeteren en tegelijkertijd te profiteren van financiële voordelen.

Wat is de EIA precies?

Met de EIA kunnen bedrijven belastingvoordeel krijgen als ze investeren in bepaalde energiezuinige technologieën. Voor 2024 heeft de Nederlandse overheid een aanzienlijk budget van €259 miljoen uitgetrokken om dit initiatief te ondersteunen. De gemiddelde belastingvermindering voor bedrijven is ongeveer 10%, maar het echte voordeel is dat je 40% van de investeringskosten direct kunt aftrekken van je belastbare winst. Dit komt bovenop de gebruikelijke afschrijving.

Wie kan hiervan profiteren?

Deze regeling is niet voor iedereen. De regeling is specifiek bedoeld voor ondernemers die actief zijn binnen Nederland en de Nederlandse grondgebieden, waaronder Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden. Om in aanmerking te komen moet je bedrijf inkomsten- of vennootschapsbelastingplichtig zijn en moet de investering op de officiële Energielijst staan als “bedrijfsmiddel” dat nog niet eerder is gebruikt.

De Energielijst: Je gids voor geschikte investeringen

Als je je afvraagt of jouw investering in aanmerking komt, moet je de Energielijst voor 2024 raadplegen. Op deze lijst staan alle technologieën en innovaties die in aanmerking komen voor EIA-voordelen. Investeringen kunnen specifiek zijn, zoals de investeringen die duidelijk in de lijst zijn omschreven, of algemeen, oftewel op maat gemaakte oplossingen die leiden tot aanzienlijke energiebesparingen.

Wat als je investering niet op de lijst staat?

Maak je geen zorgen als je gekozen technologie niet op de Energielijst staat. Je hebt mogelijkheden! Je kunt een generieke code vinden waaronder je je investering kunt aanmelden of je kunt je technologie voorstellen voor opname in de lijst van volgend jaar door vóór 1 september 2024 een voorstel in te dienen.

De EIA aanvragen

Om te profiteren van de EIA moet je snel handelen. Aanvragen moeten binnen drie maanden na ingebruikname van de investering worden ingediend en kunnen alleen digitaal worden gedaan. Gedetailleerde informatie over de aanvraagprocedure is te vinden op de officiële pagina “Hoe aanvragen” van de Nederlandse overheid.

Je financiën beheren met EIA

Het opnemen van EIA in je financiële administratie is eenvoudig, maar vereist precisie. Of je investeringskosten nu in één jaar zijn gemaakt of verspreid over meerdere jaren, je moet ze gedetailleerd opgeven bij je belastingaangifte.

De EIA verlaagt niet alleen je belastingdruk, maar verlaagt ook je energiekosten, waardoor de winstgevendheid en duurzaamheid van je bedrijf in één klap verbeteren.

Denk je dat de Energie-investeringsaftrek de manier kan veranderen waarop jouw bedrijf investeert in energieoplossingen? Hoe zou je dit kunnen implementeren in je strategische planning voor duurzaamheid en financiële efficiëntie?

Share