Nu werkplekken aan het veranderen zijn en milieubewustzijn steeds belangrijker wordt, hebben bedrijven een unieke kans om de overgang naar duurzame mobiliteit te leiden. Het adopteren van groenere transportopties gaat niet alleen om het voldoen aan toekomstige regelgeving, maar ook om het geven van het goede voorbeeld in de strijd tegen klimaatverandering en het zinvol bijdragen aan de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.
Elektrische vloten voor bedrijven
De omschakeling naar elektrische voertuigen (EV’s) staat centraal in de milieustrategieën van bedrijven. Met de opkomst van emissievrije zones, vooral in grotere steden vanaf januari 2025, is het upgraden van bedrijfsvloten naar elektrische auto’s niet alleen voordelig maar ook noodzakelijk geworden. Dit bespaart niet alleen op koolstofuitstoot, maar bereidt bedrijven ook voor op een toekomst waarin traditionele brandstofvoertuigen beperkte toegang zullen hebben. Voor bedrijven die klaar zijn om de sprong te wagen, kan een checklist voor de overgang naar elektrische voertuigen een gestructureerde aanpak bieden om emissievrij transport te realiseren.
Doe de kentekencheck en controleer tot wanneer u met uw auto de zone in mag.
Ridesharing
Een andere slimme zet is om het aantal auto’s op de weg te verminderen. Als bedrijf kun je gedeelde elektrische auto’s aanbieden aan je werknemers. Zo stimuleer je een mix van vervoersmiddelen, zoals openbaar vervoer, fietsen en gedeelde auto’s, die allemaal samenwerken. Hierdoor verklein je niet alleen de ecologische voetafdruk van je bedrijf, maar los je ook parkeerproblemen op en bespaar je op onderhoudskosten voor individuele auto’s.
Navigeren door nieuwe rapportagevereisten
Vanaf 1 juli 2024 moeten bedrijven met 100 of meer werknemers aan de bak met nieuwe rapportagevereisten over hoe hun personeel zich verplaatst. Deze wetgeving vraagt om gedetailleerde jaarlijkse verslagen over zakelijke en woon-werkreizen, gesorteerd op vervoermiddel en brandstof, maar zonder de CO2-uitstoot. Het is belangrijk om deze regels te snappen om te voldoen én om te zien waar nog slimmer gewerkt kan worden.
Een nieuwe blik op parkeren werpen
Het herzien van het parkeerbeleid op het bedrijf kan echt het verschil maken. Door parkeerplaatsen alleen beschikbaar te maken voor werknemers die meer dan 15 kilometer reizen, stimuleren we alternatieve vervoersmiddelen die minder bijdragen aan drukte en vervuiling.
Het promoten van het openbaar vervoer
Door werknemers aan te moedigen om het openbaar vervoer te gebruiken met eersteklas reisplannen of veelzijdige OV-kaarten, wordt het aantrekkelijker om de auto thuis te laten. Met de belastingwijzigingen die vanaf januari 2024 gelden, kunnen werkgevers deze voordelen belastingvrij aanbieden, op voorwaarde dat ze ook voor zakelijke doeleinden worden gebruikt, wat het nog aantrekkelijker maakt.
Nieuw personeel kunt u gratis ov aanbieden. Gebruik hiervoor de werkkostenregeling (WKR).
Note: Als werkgever hoeft u sinds 1 januari 2024 geen loonheffing in te houden als u de kosten van een ov-kaart voor uw werknemer vergoedt. Uw werknemer moet de ov-kaart dan ook zakelijk gebruiken. Het is makkelijk om belastingvrij een ov-kaart aan te bieden.
Voorkeur geven aan treinreizen boven vliegen
Voor internationale zakenreizen zijn treinen een prima alternatief voor vliegtuigen, vooral voor bestemmingen binnen een straal van 700 kilometer. Steden zoals Parijs, Brussel, Londen en Frankfurt zijn eenvoudig bereikbaar per spoor en bieden een duurzaam alternatief met vergelijkbare reistijden zonder de hoge CO2-uitstoot.
Fiets van de zaak aanbieden
Het opnemen van fietsen in de bedrijfsmobiliteitsstrategie is niet alleen handig voor korte woon-werkverkeer, maar draagt ook bij aan het welzijn van werknemers. Of het nu gaat om gewone fietsen, e-bikes of speed pedelecs, de fiscale voordelen voor bedrijven die fietsregelingen aanbieden zijn aanzienlijk en zeker de moeite waard om te verkennen.
Lees meer over de mogelijkheden voor een fiets van de zaak.
Omarmen van thuiswerken
Uiteindelijk is een van de meest doeltreffende methoden om de koolstofuitstoot te verminderen simpelweg minder te reizen. Door thuiswerken te omarmen, kunnen bedrijven hun totale milieu-impact aanzienlijk verminderen, terwijl ze tegelijkertijd inspelen op moderne werkvoorkeuren.
Bekijk de mogelijkheden voor een thuiswerkvergoeding via de werkkostenregeling (WKR). Denk aan kosten voor verwarming, water, elektriciteit, maar ook thee, koffie en toiletpapier. En lees meer over wat wel en niet mag bij thuiswerken.
Conclusie
Naarmate bedrijven blijven innoveren in het faciliteren van werk en mobiliteit, wordt de integratie van groene praktijken in de bedrijfsidentiteit steeds belangrijker. Deze veranderingen, die gunstig zijn voor zowel het milieu als de economie, weerspiegelen ook een groeiende culturele verschuiving richting duurzaamheid in het bedrijfsleven.
Wat denk je van deze benaderingen voor duurzame bedrijfsmobiliteit? Zijn deze initiatieven voldoende om een aanzienlijke invloed te hebben op de zakelijke CO2-voetafdrukken?